ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟ
Παρόλο που η συνηθέστερη επιλογή είναι η πατητή τσιμεντοκονία σε δάπεδο, δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγεται και για πλαϊνούς τοίχους, κυρίως όταν θέλετε να δώσετε ένα ιδιαίτερο στυλ και ένα καινοτόμο ύφος στο χώρο. Όπως και στα πατώματα έτσι και εδώ μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους τοίχων, με μερικές διαφοροποιήσεις όμως ανάλογα με το υπόστρωμα.
Βέβαια από τη στιγμή που θα έχει προετοιμαστεί η επιφάνεια, η διαδικασία εφαρμογής είναι παρόμοια, ενώ η ευκολότερη επιλογή είναι η εφαρμογή πάνω σε σοβά, είτε είναι εξωτερικός είτε εσωτερικός τοίχος. Αρχικά λοιπόν θα αναλύσουμε τη διαδικασία εφαρμογής σε επιφάνεια σοβά και έπειτα θα δούμε τις ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν για άλλες επιφάνειες, όπως τη τσιμεντοσανίδα και τη γυψοσανίδα.
1. Η μόνη προετοιμασία που πρέπει να γίνει σε τοίχο με σοβά για την εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας είναι να είναι καθαρός, χωρίς σκόνες και σαθρά σημεία και βεβαίως σταθερός. Αν πρόκειται για εξωτερικές επιφάνειες με ανώμαλη επιφάνεια, ενδέχεται να χρειαστεί πρώτα τρίψιμο με γυαλόχαρτο.
2. Αφού η επιφάνεια είναι έτοιμη, αναμιγνύουμε την πατητή τσιμεντοκονία με νερό, σε αναλογία 5-5,5 λίτρα νερό ανά 25 κιλά κονιάματος. Χρησιμοποιούμε δρέπανο σε χαμηλές στροφές, έως ότου έχουμε μια λεπτόρρευστη μάζα χωρίς σβόλους, όπως ακριβώς και στην εφαρμογή σε δάπεδο.
3. Περνάμε το υλικό αυτό σε μια στρώση, αν και κατά περίπτωση μπορεί να εφαρμόσετε και δεύτερη στρώση. Για σωστή εφαρμογή επιλέγεται φαρδιά σπάτουλα με μια οδοντωτή και μια ίσια πλευρά. Η οδοντωτή θα βοηθήσει στην ισόπαχη διάστρωση του υλικού στον τοίχο, ενώ μετά με την λεία θα επιπεδώσετε τον τοίχο.
4. Όταν μετά από κάποιες ώρες έχει στεγνώσει ο τοίχος, μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε κάποια τεχνοτροπία. Δημιουργούμε ένα μείγμα με ειδικό χρώμα και νερό, το οποίο ψεκάζουμε πάνω στον τοίχο.
5. Ύστερα με ένα ελαφρώς βρεγμένο μυστρί πατάμε με προσοχή την επιφάνεια και την διατρέχουμε όλη με προσοχή, ώστε να πετύχουμε μια λεία αλλά και ξεχωριστή υφή και όψη.
6. Εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο, καθώς ότι ατέλειες ή πιθανές διορθώσεις προκύψουν, πρέπει να γίνουν άμεσα με ένα νωπό σφουγγάρι. Μετά το πέρας 1-2 ωρών δεν μπορούν να γίνουν άλλες παρεμβάσεις.
7. Αφότου περάσουν 5-15 μέρες είναι η ώρα να περάσετε το βερνίκι που θα προσδώσει στον τοίχο προστασία από υγρασίες, λεκέδες και μικροφθορές. Συστήνεται να περαστεί σε 2 χέρια για βέλτιστη προστασία.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία εφαρμογής της πατητής τσιμεντοκονίας σε τοίχο με σοβά, όμως είναι δυνατό να εφαρμοστεί και σε άλλες επιφάνειες όπως προαναφέραμε. Τα βήματα αυτά είναι ενδεικτικά και πιθανόν να διαφέρουν από συνεργείο σε συνεργείο, ανάλογα και με τα υλικά και την επιφάνεια, όμως αν επιλέξετε ένα έμπειρο και αξιόπιστο συνεργείο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Σε περίπτωση που γίνει εφαρμογή σε γυψοσανίδα και όχι σε σοβά, πρώτα και κύρια πρέπει να πληρωθούν όλοι οι αρμοί. Για την κάλυψη τους χρησιμοποιείται ειδικό υλικό αρμολόγησης γυψοσανίδων, ενώ για να βεβαιωθούμε πως δεν θα υπάρξουν ριγματώσεις στο μέλλον, εγκιβωτίζουμε σε αυτό αυτοκόλλητη υαλοταινία. Έπειτα πρέπει όλη η επιφάνεια να περαστεί με αστάρι (κατά προτίμηση χαλαζιακό ακρυλικό) και καλό είναι σε δύο στρώσεις. Όταν πλέον θα έχουν περάσει 24 ώρες, η επιφάνεια είναι πλήρως έτοιμη να υποδεχθεί την πατητή τσιμεντοκονία. Συνεπώς από εδώ και πέρα η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια, όπως με την εφαρμογή σε απλό σοβά.
Λίγο πιο περίπλοκη αποτελεί η περίπτωση εφαρμογής σε τσιμεντοσανίδα, καθώς εδώ χρειάζονται κάποιες επιπλέον εργασίες πριν την τοποθέτηση της πατητής τσιμεντοκονίας, για να προετοιμαστεί σωστά το υπόστρωμα. Πρώτα πρέπει να γίνει η αρμολόγηση των τσιμεντοσανίδων με ρητινούχο ινοπλισμένο υλικό, στο οποίο εγκιβωτίζουμε αυτοκόλλητη υαλοταινία για άριστη πρόσφυση και αποφυγή ρηγματώσεων. Αφού στεγνώσει η επιφάνεια αυτή πρέπει να εξομαλύνουμε την επιφάνεια και για αυτό περνάμε ένα χέρι από ρητινούχο ινοπλισμένο στόκο. Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι μια σπάτουλα από τη μια πλευρά οδοντωτή και από την άλλη λεία, ώστε αφού τοποθετηθεί ισόποση ποσότητα υλικού, να επιπεδωθεί. Για μεγαλύτερη συνοχή και εξάλειψη των ρηγματώσεων εγκιβωτίζεται και υαλόπλεγμα, ενώ μόλις πλέον στεγνώσει ο τοίχος είναι έτοιμος να υποδεχθεί την πατητή τσιμεντοκονία. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή που περιγράφηκε παραπάνω για εφαρμογή σε σοβά.
Όπως είδαμε λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε πατητή τσιμεντοκονία σε αρκετά είδη τοίχων, χωρίς αυτά που παρουσιάσαμε να είναι οι μοναδικές επιλογές. Ανάλογα με τις ανάγκες σας απευθυνθείτε σε μας για να σας συμβουλέψουμε τι ακριβώς ταιριάζει στην περίπτωση σας, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.